Pepsi cola – Chocolade-amandelkoekjes met kersen

Ik knijp en duw het bloed weg uit mijn handen. Mijn vingers slaan wit uit. Als ik niet beter wist zou ik denken dat ik het blauwe dopje van de colafles aan gort zou knijpen, maar ik weet beter. Het plastic snijdt enkel in mijn hand en laat rode  lijnen achter. Ik laat los. Een pijnlijke tinteling kruipt naar de oppervlakte van mijn vingers. Mijn hart klopt bonkend in die paar centimeters van mijn lichaam. Als colaflessen ogen hadden dan keek deze Pepsi-fles – Pepsi nog wel, niet eens Coca Cola –  me nu spottend aan met een blik die zwakkeling schreeuwde. En dat voel ik me ook. Een zwakkeling. Alle kracht die ik nog in mijn sprieterige vingers en armen heb, verzamel ik. Nog een keer draai ik hard aan de dop om dit colakreng ongelijk te bewijzen. Met een klap knal ik de fles op het stenen aanrecht. ‘Laat maar’ schreeuw ik tegen niemand. Niet alleen mijn handen trillen. Want hoe hard ik ook knijp en hoe hard ik ook wil, het blauwe dopje komt met geen mogelijkheid van zijn plaats. De combinatie van opgedroogd suiker en een sterke coladrinker voor mij overwint. Ongeopend verdwijnt de fles weer in het duister van de koelkast. En dan weet ik; zelfs als ik een colafles open wil maken, mis ik jou. En ik houd niet eens van cola.

Chocolade-amandelkoekjes met kersen

Liefdesverdriet – Chocolade amandelkoekjes met kersen

Koekjes die dingen beter maken. Ik beloof het.

30 stuks

Ingrediënten
150 gr pure chocolade (90% cacao)
250 gr amandelmeel
4 el bloem
Halve theelepel bakpoeder
2 eieren
1 eidooier
snuf zout
250 gr poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
pot 350 gr kersen op siroop
75 gr gedroogde kersen

Benodigdheden
2 bakplaten
bakpapier
mixer
rasp

1. Zet een humoristische serie aan en rasp de chocolade. Tegen de eindtune zul je waarschijnlijk klaar zijn.

2. Meng de rasp met het amandelmeel, de bloem en het bakpoeder.

3. Splits de eieren. Klop het eiwit stijf en zet het in de koelkast. Klop daarna de 3 eidooiers met een flink snufje zout, 150 gr poedersuiker en de vanillesuiker romig met een mixer.

4. Kneed de eidooiers door het amandelmeel met chocolade. Dit kan met deeghaken, maar dan kun je je vingers niet aflikken. Kookgebod 1: Gij zult uw vingers aflikken waar mogelijk. (En daarna je handen wassen, viespeuk.) Het is met de hand trouwens ook gewoon makkelijker.

5. Giet de kersen op siroop uit in een vergiet. Knijp ze even uit. Hak de gedroogde kersen grof.

6. Kneed de kersen er doorheen. Voeg daarna in porties het eiwit toe. Kneed snel het beslag door. Zet het deeg minstens een half uur in de koelkast. Lik je vingers af. Voel je leven beter worden. Was je handen.

(6.2. Weersta de verleiding om de hele bak koekjesdeeg leeg te eten. Als je het bij de helft houdt zullen we het er verder niet meer over hebben.)

7. Verwarm de over voor. (Elektrisch: 175 graden. Hetelucht: 150 graden).

8. Zeef 100 gr poedersuiker in een kom. Maak van het deeg zo’n 30 – hangt af van de weerstand bij stap 6.2 – kleine bolletjes ter grote van een walnoot, haal die door de poedersuiker en leg ze op twee bakplaten met bakpapier. Druk met je duim een deuk in ieder koekje.

8. Bak de bakplaten na elkaar in de oven voor 16 min. Blijf goed opletten. De suiker aan de buitenkant verbrandt voor je het weet als je de koekjes te lang in de oven laat staan.

Tip. Je kunt de gedroogde kersen even een uurtje in Creme de Cassis of andere drank zetten mocht je ook stiekem een kleine alcoholist zijn.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Anniek schreef:

  O boy, dit klinkt TE lekker. Chocolade, amandel en kers: perfecte combi lijkt me. Ik ben een echte bakfan, het vrolijkt me altijd weer helemaal op, maar koekjes met chocolade maak ik niet zo vaak. Daar maak ik mijn moeder namelijk niet zo blij mee, zij lust geen chocolade :O Maar, dit ga ik toch maar eens proberen denk ik, it’s looking good! X

  1. Marlies Bax schreef:

   En ik word dan weer blij van jouw reacties. Ik zie hier zoveel winst voor ons allebei.

 2. A CUP OF MEDICINE schreef:

  Hopelijk is het recept net zo heerlijk als het stukje dat je geschreven hebt erboven. Echt onwijs goed geschreven!

  1. Marlies Bax schreef:

   De koekjes zijn in ieder geval heerlijk. Fijn dat je mijn tekst van ongeveer dezelfde waarde schat. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s