Haarlem Culinair 2014 – Sinaasappel en Licor43 granita van De Karmeliet

Als de eerste tekenen in de stad opduiken, wil ik de dagen het liefste met markeerstift roze kleuren in mijn agenda tot de pagina’s krom staan en met Telegraafische chocoladeletters ‘Haarlem Culinair’ er dwars doorheen kalken. Het zijn de dagen dat de normaal al zo smakelijk bebouwde Grote Markt bezet wordt door miniatuur versies van restaurants uit mijn liefste stadje.

Ik ben gek op Haarlem. Ja-ha, echt meer dan Amsterdam. Haarlem is zacht. Geen luidruchtige komiek, maar de humorist van onverwachte woordgrapjes. Allebei leuk, maar anders. Haarlem vat je samen in de Korte Houtstraat. Om de hoek staat de Albert Heijn gemoedelijk in hetzelfde blokje met een klein banketbakkertje. Een stroom mensen passeert uur na uur. In het straatje zelf glijden je hakken over de gladde stenen als je onder de hemel van overhangende bomen en klimplanten richting de kalmte van oude hofjes wandelt. Dwaalt.

Behalve in het voorjaar, wanneer we in mei het gras naar gruis dansen en heel Haarlem nog een week stof snuit door Bevrijdingspop. Of als de wijn van wijnbar Vigh – onder vrienden liefkozend ‘Bordeel de Rode Grot’ genoemd – geschonken wordt tijdens Haarlem Jazz.  Of als je in augustus op de Grote Markt onverwachte ‘Vleesch noch Visch’ drieluikjes van de Jopenkerk bestelt tijdens Haarlem Culinair en je zij aan zij met vreemdelingen één- á twee-hapsgerechtjes eet, terwijl je samen plannen smeet om de laatste messen van andere tafels te jatten. Je gaat dronken naar huis door de mix van vier huiswijnen, Jopenbier en de vriendjes van vriendinnen in de bediening. En die goddelijke granita van de Karmeliet toe.

licor-granita-close-613

Haarlem Culinair 2014 – Granita van sinaasappel en Licor43 als de Karmeliet

4 personen

Ingrediënten
850ml sinaasappelsap van perssinaasappelen
150ml + een scheutje Licor43
Een grote schaal

1. Pers de sinaasappelen uit tot je 850ml sap hebt. Giet daar 150ml Licor43 bij en meng goed.

2. Schenk dit alles in een platte schaal en zet deze in de vriezer. Roer ongeveer elk half uur zodat het mengsel geen keihard blok ijs wordt. Laat minimaal drie uur opstijven.

3. Gebruik voor het serveren een vork om het ijs in stukjes te schrapen en te breken. Serveer in een glas en eindig met een klein scheutje Licor43. Sinaasappeltje over? Doe een schijfje op het randje van het glas.

Tip: Ik doe een beetje duur met mijn cocktailglas. Een laag glas werkt net zo goed – lees beter – tijdens barbecues of feestjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s