Een hapje liefde – Eton Mess

Een witte kledder blanke vla drilde op de bodem van het bakje. Met twee handen goot ik een straal bramensap uit de grote, plastic Blokker-kan met het blauwe klepje, dat altijd binnen een week afbrak. Een straal sap groef zich in de witte vla. Dieper en dieper tot hij niet meer verder kon en als een vulkaanuitbarsting uit de vlaberg kwam zetten. Een diepe, paarsrode sapzee nam het bakje over met een eiland van blanke vla in het midden. Ik doorkliefde het eiland en roerde het om tot een roze, witte brei. Een schep, een hap. Vla met sap.

Mosterd op maandag
Meer dan tien jaar later is het cliché waar en maakt mijn moeders bramensap me nog steeds warm van binnen. Ze leek uren in de keuken te staan roeren, stampen en zeven voor hèt sap. Als het op was, was het op. Pech. Dan moest je een jaar lang wachten tot er weer bramen waren. Bramensap is een hapje vroeger. Net als de witbrood-tosti’s die mijn vader maandagmiddag voor mij en mijn beste vriendinnetje maakte en die we op ons knieën aan de kleine tafel op aten. Hij deed verwoede pogingen om ons een beetje culinair op te voeden door ui en mosterd in het broodje te stoppen. Wat uiteindelijk zijn vruchten af worp.

De smaak van dansen in een storm
Maar nu gedraagt mijn hart zich verliefd bij lobbige slagroom, balsamico aardbeien en meringue die tussen je tanden knarst. Eton Mess smaakt naar het gevoel toen ik afstudeerde en wel kon janken van geluk na een half jaar knarsetandend wakker liggen. Het gevoel toen ik besefte hoeveel ik van mijn eerste grote liefde hield. Het is de eerste zomerdag zelfgemaakte pizza achter in de tuin van mijn ouders eten. Het is slapen op het balkon onder de sterrenhemel. Het smaakt naar zoenen in de regen en dansen in een storm. Het is New York in een toetje. En het smaakt vooral naar geen calorieëntellende tiener meer zijn. Het is een hapje liefde. Mijn Eton Mess.

eton-mess

Een hapje liefde – Klassieke Eton Mess

6 personen

Ingrediënten
500 g aardbeien, grof gehakt
1 zakje vanillesuiker
2 eetlepels balsamico azijn
500 ml slagroom
4 meringues

1. Hak de aardbeien grof en doe ze in een schaal. Voeg er de suiker en de balsamico azijn aan toe en laat de aardbeien marineren terwijl je de slagroom klopt. Roer af en toe door.

2. Klop de slagroom in een grote kom tot hij dik, maar nog zacht is. Je wilt nog geen echte pieken hebben.

3. Verkruimel de meringues. Zorg dat je wat grove stukjes overhoudt voor de structuur.

4. Spatel de meringue en de slagroom door elkaar en voeg er de aardbeien aan toe. Houd ongeveer 100 g aardbeien achter voor decoratie.  

5. Schep de Eton mess in mooie glazen en verdeel er de rest van de gemarineerde aardbeien over.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s