‘Mmmmmmmmmm’ – Review Mercat Amsterdam

Met weinig woorden kun je heel veel zeggen. ‘Wat jij wil.’, ‘Nee, ik vind hem niet leuk.’, ‘Niets’, ‘Koffie?’ De onuitgesproken onderlaag maakt taal heerlijk. Taal is vernuftig en taal is bovenal nooit wat het lijkt. Maar op het terras van Mercat kon taal plots heel erg simpel zijn.

Of het brood gesmaakt heeft
Samen met vriendin, vleeseter, musicalmeisje, taalpurist en schrijfster in spé Sofie beland ik op een midzomeravond op het terras van Mercat in Amsterdam. Kleine groepjes mensen hebben zich verzameld. Ze wisselen woorden van tevredenheid. Stelletjes liggen op loungebanken en vriendinnen zitten onderuit gezakt in een stoel terwijl ze flessen wijn uitschenken en plankjes tapas leeg prikken. De langzaam dimmende zon schijnt over het tafereel terwijl we een tafeltje uitzoeken. Na enkel een mandje brood vraagt onze jonge ober of we tevreden zijn en nog suggesties voor de keuken hebben. Taal kan soms veelzeggend zijn. Bijna net zo veelzeggend als de iets trillende handjes bij het schenken van een fles rosé.

IMG_8441

IMG_8450

De keuken van Mercat kookt Spaans met een moderne inslag. Geen onzin, maar goede gerechten van goede producten. Eten waar je blij van wordt. En dat is precies wat ik zoek. De kaart is gevuld met tapas, moderne Spaanse gerechten en natuurlijk de paella. De vegetarische versie is positief berucht. Andere vegetarische opties zijn beperkt. Ik krijg haast niet de kans op te twijfelen. Ik kies de Idiazabel; bladerdeeg met gerookte schapenkaas, vijg en gekarameliseerde ui, en de Estofado Vegetariano; een stoofpotje van witte bonen, asperges, artisjok en amandel.

IMG_8454

IMG_8455

IMG_8463

‘Het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit’, dat blijkt weer bij Mercat. De kaas en de gekarameliseerde ui in het voorgerecht zijn perfect, het stoofpotje simpel doch doeltreffend. De keuken bewijst dat goed eten en goede ingrediënten niet veel nodig hebben. Maar Mercat scoort vooral als compromis wanneer vleeseters en vegetariërs samen komen. Voor de calamaris is bijna geen mes nodig, de spareribs vallen van het bot af. Een tweede ober spreekt de magische woorden; ‘Ze staan niet bij de desserts, maar ik wil de churros als toetjeaanraden.’ Soms zijn er niet veel woorden nodig. Zelfs niet bij twee ratelende taalfanaten. ‘Mmmmmmmmmm’ bleek de quote van de avond te zijn.

IMG_8467

IMG_8468

Oordeel

De keuze was niet reuze, de kwaliteit zeker wel. Vlees en vegetarisch komen samen bij Mercat.

Cijfer: 7.5
Salade-geitenkaasfactor: 10%

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s