Te amo, Málaga – Tapas trio

Als het donker wordt, ontwaakt de stad. Een flamencodanser stampt hard en ritmisch op het witte steen van de winkelstraat. Het geluid van zijn stappen krijgt de kans niet om tegen de bleke gevels te ketsen. Ze gaan op in de zee van stemmen. Schelle Spaanse stemmen. Bedeesde stemmen van Aziatische toeristen. Hese stemmen van straatmuzikanten; het geluid van duizenden sigaretten en haast nog meer stemproblemen. En stemmen die een power balled medley van ‘Let it go’, ‘Don’t cry for me, Argentina’ en ‘Defying Gravity’ verzorgen. Het werd ons niet in dank afgenomen.

Op Calle Granada smaken de ijslolly’s van ananasijs naar verse ananas en is hazelnootijs precies wat het moet zijn. Gebrand en niet te zoet.  Als ik dromerig dwaal en niet door eet, smelt het langs mijn vingers. Op de treden van de Málaga Cathedral  lik ik als een klein kind stroompjes ijs van mijn onderarm. De zon brandt, maar een zeewind blaast koelte. Aan Plaza de la Merced houden de mooiste dingen zich bescheiden op de achtergrond. Restaurant La Plaza kijkt uit over het tafereel van groepjes vergaderende daklozen, spelende kinderen en de bijbehorende ouders die toezicht houden door hun opgewonden gesprekken lijken te vergeten. Spierwitte stenen weerkaatsen de langzaam dimmende zon.  Sangria benevelt me. De ober spreekt geen woord Engels. Ik geen woord Spaans. We wijzen en lachen. Dat kan iedereen verstaan. De witte bordjes vol tapas die hij op een zwart dienblad zo groot als een karwiel boven zijn hoofd balanceert, hebben ook weinig woorden nodig. Zo. Lekker.

De  honderd kleuren blauw van de Middellandse zee begluur ik door mijn wimperhaartjes. Een palm biedt wat verkoeling. De heerlijk geur van verbrand hout, zout en sardientjes vindt voor de zoveelste keer mijn neus. Ik graaf mijn tenen in het zand. Ik houd van je, Málaga. Te amo, Málaga

frittata-500

Frittata

Ingrediënten
6 eitjes
een scheutje melk
2 handen spinazie
1/2 ui
1 hand champignons
1 teentje knoflook
1 á 2 geroosterde paprika’s (pot)
zacht geitenkaasje
olijfolie

1. Snij de champignons, snipper het halve uitje en klop de eieren met het scheutje melk los.

2.  Verwarm de olijfolie in de pan en bak de groentes ca. 4 minuten. Voeg dan de knoflook toen en bak die ca. 1 minuut mee.

3. Giet de eieren bij de groenten en breng op smaak met zout en peper. Zet daarna het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het ei zo in ca. 10 minuten stollen.

4. Snij de geroosterde puntpaprika uit een pot in reepjes leg deze in het midden van de frittata. Brokkel een stukje geitenkaas als smaakmaker daar overheen. Serveer de frittata in gesneden punten.

tapas-500

Patata Brava van zoete aardappel

Ingrediënten
2 zoete aardappelen
2 el mayonaise
2 el magere yoghurt
paprikapoeder
cayennepeper
citroen
olijfolie

1. Schil en snij de aardappel in grote blokjes. En zet ze een uurtje weg in ijskoud water. Je kunt deze stap overslaan, maar zo zullen je aardappeltjes nog lekkerder worden.

2. Kook de aardappelblokjes tot ze net gaar zijn. Giet af en laat even uitdampen in een pan. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de aardappeltjes tot ze krokant zijn. Bestrooi met veel zout en wat paprikapoeder.

3. Mix de mayonaise en yoghurt met wat cayennepeper, paprikapoeder en een beetje citroen. De saus mag wat pit hebben tegen over de zoete aardappel.

4. Haal de aardappeltjes uit de pan en serveer ze overgoten met de saus.

Albondigas Vegetariano

250 gr. Rauw Gehackt van de Vegetarische Slager
1 blik tomatenblokjes
1/2 ui
1 ei
2 knoflook teentjes
cayennepeper
paneermeel
olijfolie

1. Snipper de ui en fruit deze in de pan. Zodra de ui glazig wordt, pers je 1 teen knolfook uit en bak je die een minuut mee. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

2. Kneed het gehakt met 1 ei, wat paneermeel en de afgekoelde uitjes met knoflook.  Breng op smaak met wat cayennepeper en zout. Draai het gehakt tot 10 a 12 balletjes.

3. Verhit de olijfolie in de pan en bak de balletjes rondom bruin.

4. Voeg de tomatenblokjes en een uitgeperst teentje knoflook toe. Zet daarna een deksel op de pan en laat alles in zo’n 15 minuten garen en inkoken. Maal voor serveren nog een beetje zout en peper over het gerecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s