Het vegetarische burger report – The Butcher, &samhoud places & Vegetarische slager

Brak op zondag of lui op zaterdag. Met kaas of met ketchup. Speciaal of doodnormaal. Burgers zijn een ultieme guilty pleasure. Hoe na de worsteling met druppende saus, schuivende broodjes en ontsnappende ingrediënten elke hap nog lekkerder smaakt en nog meer voldoening geeft; dat is een deel van het geheim van de hamburger. Hoe rommeliger, hoe lekkerder. Ik ging op jacht naar dat gevoel bij de hamburger zonder ham en proefde bekende vegetarische burgers.

Het vegetarische burger report

IMG_20140515_195059&samhoud places – &Tomeato burger
Naam van de burger? Douze points! En ook op originaliteit scoort &samhouds places. De &tomeato heeft alle basics die een burger nodig heeft; kaas, tomaat, sla, ketchup en de perfecte hamburger. Vermomd als de gemiddelde fastfood burger verwacht je gewoon een koetje tussen de broodjes. Schijn bedriegt. Tweesterrenchef Moshik Roth van &samhoud draaide op mysterieuze wijze een vegetarische hamburger van tomaat in elkaar die er niet alleen uitziet als een burger, maar ook in smaak verrassend dicht in de buurt lijkt te komen. Geen klassiekers als soja of lupine. En daarmee weet Moshik me te boeien. Burgersmaak? Lekker. Burgergevoel? O yeaaaaah! Voor mij genoeg reden om de &tomeato niet alleen op Taste of Amsterdam te proeven, maar snel te checken of de sfeer van restaurant &samhouds places haar signature dish nog beter uit de verf laat komen.

The Butcher BurgerThe Butcher – The Veggie Delight
Willen mannen een burger maken, moeten het mannen met baarden zijn. Zodra ik bij Burger Bar The Butcher binnenloop, is het duidelijk dat hier échte kerels aan het werk zijn. Mannen die ontbijten met een 400gr steak en het liefst een hele koe grillen. Ik voel me dan ook even misplaatst als ik mijn bestelling doorgeef aan de getatoeëerde baardenman achter de prachtig strakke balie. The Veggie Delight is gemaakt van aardappelen, wortel en sperziebonen en afgetopt met de speciale Butcher- saus; ingrediënten onbekend. De smaak van de Veggie Delight is heerlijk sterk gekruid en iets pittig. The Butcher probeert niet de structuur van vlees na te maken, maar gaat voor een gepaneerde variant die doet denken aan een kroket. En daarmee scoort The Butcher bij mij punten. Want waarom moet vegetarisch zo vaak nepvlees zijn? Het gaat gewoon om goed eten! The Veggie Delight is die échte hamburgerervaring. Inclusief saus tot aan je elleboog. Voor maar €6,50. In hartje Amsterdam.Mijn nieuwe favoriet.

Vegetarische slager – Do It Yourself!
Non-vegetariërs voor de gek houden is af en toe toch wel heel verleidelijk. DeVegetarische Slager heeft het beste namaakvlees dat je kunt bedenken. Zoals ik al zei; nep is niet mijn forte, maar dit zit goed in elkaar. Het lekkerste vind ik het om van de variant Rauw Gehackt zelf een burger te draaien. Je kiest zo zelf de kruiden en smaak van de burger. Met mijn eigen groentesaus, kaas en zoete aardappelfriet maak ik een goddelijke chaos. Met een pak servetjes bij de hand.

De goddelijke chaos-burger

2 personen

Ingrediënten 
250 gr Rauw Gehackt (Vegetarische Slager)
½ ui, fijn gesneden
1 tl tomaten- puree
1 tl paprikapoeder
Plakje belegen kaas
Zout
Peper

Bak voor de hamburger de ui zachtjes bruin in olie. Meng voor de hamburgers de (afgekoelde) uien met de rest van de ingrediënten behalve de kaas. Vorm met vochtige handen 2 of 3 hamburgers van het mengsel. Meng alles voor de salsa en zet een uurtje weg. Bak de hamburgers zachtjes in flinke scheut olie tot ze bruin zijn. Blus af met 3 el water en laat 10 min doorgaren terwijl een plakje belegen kaas bovenop smelt.

Tip: Maak een groentesaus door een paprika, rode ui, 5 augurkjes en een stuk komkommer heel fijn te snijden en aan te maken met ketchup, een scheut (witte) balsamico azijn, peper en zout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s