The 4th of July – Boerenkool zonder stamppot

Het was The 4th of July; de dag dat duizenden New Yorkers zich achter hekken laten plaatsen om hun vrijheid te vieren. Wachtend op het Macy’s vuurwerk wanen gezinnen zich op de Titanic waar dit keer niet de gemiste ijsberg het grote obstakel is, maar ze bruut gescheiden worden door het asfalt van NYC en agenten die schreeuwen tegen een ieder die buiten de geaccepteerde paden gaat. “I’m sorry, madam. He’s acting like a crazy person. You can imagine why he hasn’t got a girlfriend that often.” Verexcuseert een grote, donkere agent met een vriendelijk knikje in mijn richting. Ik mag mijn weg vervolgen. Om 4 uur ’s middags verschijnen de eerste kleedjes in Riverside Park, waarop bakjes met rice crispy treats, dikbelegde sandwiches en drank verborgen in bruine papieren zakken uitgestald staan. En natuurlijk the kale salade.

Een Amerikaanse met een rond gezicht en een sjaaltje in haar haar trekt een bakje open. ‘It took me hours to make. But, you know, it’s really healthy and really really tasty.’ Kale. Krullerige groene kool als magisch hapje. Het nieuwe exclusieve wondermiddel van de twenty-something gezondheidsgoeroe. Wholefoods – de supermarkt waar ik als een kind in Småland rondhuppel – gooit het in de friteuse voor peperdure kale chips, de zachte New Yorkse maakte er op Independence Day met humus, rozijnen en noten een salade van. Zeven weken ga ik me te buiten aan het wonderlijk groen. Zeven weken lang voel ik een opwinding in mijn onderbuik; zou dit er ook in Nederland zijn? Dit mòet er toch ook in Nederland zijn?!

Omringd door Hollandse stilte, ontdaan van de New Yorkse buzz brengt Google met het antwoord; boerenkool ontdaan van haar stamppot. Dat moest het Amerikaanse wondermiddel zijn.

boerenkoolsalade

Boerenkool zonder stamppot, maar met appel, goji bessen en gorgonzola

Bijgerecht 2 personen/Hoofdgerecht 1 persoon

Ingrediënten
1 grote hand rucola
3 handen boerenkool
1 grote friszoete appel
70 gr walnoten
50 gram gorgonzola of (scherpe) geitenkaas
2 handen goji bessen
3 á 4 eetlepels (goed vloeibare) yoghurt
Chilipeper

1. Wel de goji bessen in wat water

2.  Was de boerenkool met warm water. Mix het met de rucola. Maal er een snufje zout boven en meng alles door elkaar.

3. Snijd de appel in blokjes, breek de walnoten en verkruimel de gorgonzola. Giet de gewelde goij bessen af en mix ze samen met de appel, walnoten en kaas door de boerenkool en rucola. Bewaar een klein gedeelte voor de garnering.

4. Mix de yoghurt als dressing door de salade.

5. Bestrooi met flink wat chilipeper en het restje van de ingrediënten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s