Of je kip lust?! – Vegetarische bitterbal

Het is drie jaar geleden dat ik afscheid nam van koetjes en kalfjes. Gedag zei tegen hamburgers en goddelijke lammetjes op mijn bord. Ik ging de wereld redden. Ik werd vegetariër. En dat gaat zelfs in een tijdperk van clean eating en meat free Monday niet altijd zonder hindernissen. ’Maar dit kun je toch wel eten? Dit is met kip!’ Kip, het meest veelzijdige stukje plant, kip?

Groente-extremisten 
‘Ja, nou, sorry! Ik neem gewoon en ik wil er geen gezeik over horen.’ De mannen en vrouwen om mij heen baden hun bitterballen in mosterd. De anti-vegetariër is er altijd één van. Deze ziet iedere vlees-onthouder als een extremist die minstens in een hysterische huilbui over zielige babykoetjes uitbarst en met potten verf gaat gooien, zodra hij zijn tanden in het krokante laagje bitterbal boort. De motieven voor dit verdorven vegetariërschap wil hij niet weten. Vuile was hang je niet buiten. Naast hem staat meestal zijn tegenhanger. De persoon die bij ieder hapje verontschuldigend kijkt en sorry mijn kant op mompelt. Sorry voor de koeien.

Blije koeien
Die mompelaar kan ik gerust stellen. Ik vind dieren eten niet zielig. Zet en blije koe in de groene wei, laat hem oud en taai worden en eet hem op met een lekker zelfgemaakt sausje. Mij zal je niet horen. Het is de industrie die me tegenstaat. Natuurlijk kan ik biologisch kopen, maar zit die koe dan niet nog steeds in een hok? Weet ik dan dat die koe ècht een goed leven heeft gehad? Weet ik zeker dat die koe niet net zoveel troep ingespoten krijgt als de gemiddelde wielrenner en ik dat lekker mee oppeuzel in mijn biefstukje? Nee. Voor mijn gevoel niet.

Het vegetarische antwoord op de bitterbal: deze goddelijke aubergineballetjes. Zo bedank ik voor Hollands meest geliefde bal. En kipnuggets dus.
‘Wat! Eet je ook geen kip?!’

Aubergineballetjes

Ingrediënten1 grote aubergine
1 teen knoflook
3 el gehakte peterselie
Peper
Zout
gemalen koriander (ketoembar)
1 lente-ui
60 g geraspte Goudse kaas
75 g droog broodkruim

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe hetzelfde met de frituurpan.

2. Snipper de lente-ui en pers de knoflook uit.

3. Prik met een vork meerdere malen in een grote aubergine en rooster de groente een halve uur in de oven.

4. Verwijder de schil en pureer het vruchtvlees. Schep er de knoflook, de peterselie, peper, zout, gemalen koriander (ketoembar) en de lente-ui doorheen en meng de puree met de kaas en het broodkruim tot een stevige massa.

5. Draai hiervan kleine – iets kleiner dan bitterbalformaat – balletjes, wentel ze door wat bloem en frituur ze in de frituurpan bij 180°C goudkleurig.

Bron recept: Blue Band

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s